News

PODIJELITE S NAMA SVOJU PRIČU

Svijet je mjesto prilika i prepreka. Sami biramo za što i kada ćemo se boriti. Mali poduzetnici su ljudi koji najviše utječu na socijalno stanje svojih zajednica, zato se usudim reći da su svi oni socijalni poduzetnici. Među ljudima koji rade u kućnoj radinosti, kroz paušalni obrt, obiteljsko gospodarstvo, zadrugu ili neki od oblika poduzetništva, ostavljaju trag na svoju najbližu okolinu.

Pozitivnih primjera poduzetnika svatko od nas ima u svojoj okolini. Za početak predstavit ćemo rad MZD d.o.o. koji je nastao iz potrebe za socijalnim poduzetništvom i u isključivom je vlasništvu Bratovštine Marijanski zavjet.

Naša priča počela je iz potrebe da sudjelujemo u promjeni prema onoj „kreni od sebe“ ako želiš nešto promijeniti, a kada se skupi više istomišljenika, priča kreće. Već smo spominjali naš glavni program Zavjetno hodočašće, koji nas je doveo u gotovo sve kutke domovine. Na tom hodočašću sreli smo mnoge male poduzetnike koji imaju izvrstan proizvod, no nemaju tržište.

Odlučili smo razraditi plan i pomoći tim poduzetnicima. Tako je nastala ideja za web shop. Ime Crobuy odabrali smo želeći da ime jasno izražava što je kupcu ponuđeno, a to je hrvatski autohtoni proizvod. Preveden je na engleski jezik kako bi u internetskom svijetu bilo lakše prepoznati nas kao predstavnike autohtonog hrvatskog proizvoda.

U ovoj trci željeli bismo da je naša konkurencija jaka, jer bi to značilo da je autohtoni hrvatski proizvod u svijetu prepoznat i tražen, a osim toga konkurencija je uvijek pozitivna jer pomaže da sami na prirodan način podižemo svoju kvalitetu.

Za kraj da naglasimo, socijalno poduzetništvo želi donijeti promjenu u svoju okolinu, a nositelji te promjene u našoj priči su proizvođači koji žive i rade po različitim kutcima Lijepe naše te čine svoju okolinu bogatijom i ugodnijom.

Ako imate priču kako Vi djelujete u svom okruženju, rado bismo je čuli, na taj način možda ohrabrite još nekoga da se upusti u djelovanje i postane socijalni poduzetnik.